Search

Waar moet je aan denken bij een landingspagina?

Updated: Feb 2


Als het gaat om het vastleggen van leads, bestaat de 'one size fits all' landingspagina allang niet meer. Tegenwoordig kan elke marketeer en bedrijfseigenaar met behulp van een websitebouwer zoals Wix, kiezen uit talloze verschillende soorten landingspagina's die passen bij campagnedoelen en verkoop-funnels.


Er zijn veel businesscases waarbij het ene type landingspagina veel passender zou zijn dan het andere. Misschien wil jij bijvoorbeeld meteen abonnees verkrijgen, terwijl anderen hun product meteen willen verkopen. Door eerst vertrouwd te raken met de meest gebruikte typen landingspagina's, wordt het gemakkelijker om een keuze te maken voor jouw specifieke bedrijf.


Wat is een landingspagina en hoe werkt het?

Ten eerste is het belangrijk om precies te weten wat een landingspagina eigenlijk is. Simpel gezegd is een landingspagina dé webpagina waarop bezoekers terechtkomen nadat ze op een zoekmachineresultaat, banner-advertentie, promotionele e-mail of link hebben geklikt. Het doel van een landingspagina is om conversies te genereren die kunnen worden bereikt met duidelijke CTA's zoals 'Gratis proefversie', 'Contact opnemen' of 'Abonneren'.


In vergelijking met andere webpagina's is het belangrijkste voordeel van een landingspagina, dat deze alleen relevante informatie bevat over wat je te bieden hebt. Hierdoor is de pagina veel minder gevoelig voor 'lekken' dan andere webpagina's. Bezoekers krijgen hier namelijk een gerichte CTA te zien, zonder de mogelijkheid om naar verschillende onderdelen te navigeren.


Een landingspagina laten maken is voor iedere ondernemer anders en het hangt af van je bedrijfsdoelen welke soort landingspagina je kiest. Als je de juiste te pakken hebt kun je je conversie er uiteindelijk mee optimaliseren. Voordat je aan de slag gaat is het echter handig om te informeren By Marko wat er allemaal mogelijk is.


De meest voorkomende typen landingspagina's zijn:

 1. Landingspagina voor het vastleggen van leads

 2. Doorklik-landingspagina

 3. Splash landingspagina

 4. Squeeze landingspagina

 5. Landingspagina met dankbetuiging

 6. Landingspagina met 'lange' verkoop

 7. Landingspagina voor afmelding

 8. Coming Soon landingspagina

 9. Product landingspagina

 10. Landingspagina voor een evenement

01. Landingspagina voor het vastleggen van leads

'Lead capture-pagina's' zijn één van de meest voorkomende typen landingspagina's. Hierop wordt een marketingtekst weergegeven over bijvoorbeeld een lopende aanbieding. Het e-mailadres van de bezoeker is vereist om deze te kunnen ontvangen. Onder andere e-boeken, whitepapers, handleidingen en webinars zijn populaire middelen die worden gebruikt op landingspagina's voor het vastleggen van leads.


Vooral Pay-per-click (PPC)-advertenties gebruiken dit soort pagina's vaak, omdat het verkrijgen van informatie eigenlijk het enige is wat ze kunnen doen. Dit leidt leidt tot hogere conversiepercentages en een betere ROI.

02. Doorklik-landingspagina

Dit is een landingspagina voorbeeld die gedetailleerde informatie weergeeft over een aanbieding. En wel met het doel om de bezoeker te overtuigen door te klikken naar een transactie- of conversiepagina. Dit soort pagina's fungeren meestal als tussenpersoon tussen een advertentie en je webshop, waardoor gebruikers vertrouwd kunnen raken met diensten of functies zonder dat ze meteen een aankoop hoeven te doen.


In plaats daarvan bieden bedrijven gratis proefversies, vouchers of een andere vorm van toegevoegde waarde, die bezoekers kunnen verkrijgen door door te klikken naar de volgende fase.


03. Splash landingspagina

Een splash-pagina heeft als doel om de aandacht van een websitebezoeker te trekken, nog voordat hij op de verwachte eindbestemming aankomt. 'Een plons maken' betekent immers heel veel aandacht trekken...In tegenstelling tot de meeste andere typen landingspagina's zijn splash-pagina's niet gericht op conversie, maar eerder om een ​​specifiek doel te bereiken.


Ze worden vaak gebruikt als tussenpagina om een ​​aankondiging te doen. Bijvoorbeeld om te informeren over een congres, evenement of promotie. Soms wordt een splash-landingspagina gebruikt om de leeftijd of taalvoorkeur van een bezoeker te vragen, zodat hij vervolgens de website kan betreden. Deze pagina's hebben weinig toeters en bellen, gebruiken een achtergrondafbeelding en vragen vaak niet te veel informatie.


04. Squeeze landingspagina

Soms is het goed om meteen ter zake te komen, en de informatie die je nodig hebt direct uit een bezoeker te 'knijpen'. Dit lijkt als het ware op een landingspagina voor het vastleggen van leads, maar squeeze-pagina's zijn meestal korter en kleiner. Daarnaast gebruiken ze geen afbeeldingen of veel tekst. En hoewel beide typen pagina's geen exit en duidelijke CTA's hebben, gaan squeeze-pagina's minder over het informeren over een aanbieding, en meer over het stimuleren van transacties. Ook bekend als een 'opt-in-pagina', bieden ze meestal e-boeken en andere downloads aan.
05. Landingspagina met dankbetuiging

Het bedanken van anderen getuigt altijd van goede manieren. Maar als het gaat om een ​​landingspagina met dankbetuiging, kan het simpele woordje 'Bedankt' zelfs je lead-inspanningen ten goede komen. Op deze pagina aangekomen is de bezoeker duidelijk een geïnteresseerde klant. Verspil je kans dus niet om meer betrokkenheid van deze lead te verkrijgen! Bedankt een klant meteen zodra hij een formulier invult of een aankoop doet en stel vervolgens aanvullende aanbiedingen, producten en diensten voor. Andere zakelijke ideeën voor het gebruik van landingspagina's met dankbetuiging zijn onder andere:

 • Tonen van 'social proof' (aanbevelingen van anderen)

 • Aanbieden van een voucher

 • Linken naar je blog

 • De gebruiker vragen om je te volgen op social media


6. Landingspagina met 'lange' verkoop

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: Tijdens het bekijken van een 'infomercial' op tv dacht je never en te nimmer zo'n product te kopen. Maar plotseling overwoog je om toch een aankoop te doen, naarmate je langer luisterde en meer informatie kreeg. Met dit in gedachten, zou je kunnen zeggen dat lange-verkooppagina's de online versie zijn van een infomercial.


Een landingspagina voorbeeld van dit type wordt gebruikt in het onderste deel van de funnel. Het vraagt doorgaans namelijk om een betaling ​​in plaats van alleen een e-mail. Je wil je product pitchen met overtuigende beoordelingen, citaten, video's en CTA's, met als doel de bezoeker te overtuigen om te kopen.


Misschien is het nodig om een voucher toe te voegen om je klanten te helpen overstag te gaan. Maar urgentie en goede copywriting kunnen daarnaast ook wonderen verrichten. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je zoveel mogelijk belangrijke informatie toevoegt!


07. Landingspagina voor afmelding

Een afmeld-landingspagina maken? Nooit leuk, maar het hoort er helaas bij. Maar als je iemand echt koestert, laat je diegene niet zo gemakkelijk los...Daarom laat je in het bedrijfsleven een waardevolle abonnee niet vertrekken, zonder hem nog een kans te geven om van gedachten te veranderen. Op dit soort pagina's is er alle ruimte voor wat humor, en om verschillende redenen aan te dragen waarom abonnees toch moeten blijven.


Proberen gebruikers zich af ​​te melden voor bijvoorbeeld je e-mailmarketingcampagnes? Probeer dit dan uit hun hoofd te praten door hen toe te staan ​​hun e-mailvoorkeuren aan te passen. Ze kunnen op die manier met een lagere capaciteit of frequentie op de hoogte te blijven van je merk.


Op pagina's die zijn gericht op gebruikers die een betaald abonnement opzeggen, kun je je producten of diensten daarnaast nog een laatste keer presenteren. Of vindt een stimulans zoals een korting, om ze weer betrokken te laten raken bij je bedrijf. Blijven ze bij hun besluit? Vraag hen dan om je te volgen op social media. Ze blijven zo toch nog een soort van verbonden...08. Coming Soon (of binnenkort) landingspagina

Het is nooit te vroeg om van je aanstaande product- of bedrijfslancering een hype te maken. En een Coming Soon landingspagina maken is de perfecte methode om dit te doen. Met behulp van een Coming Soon website kun je een voorproefje geven van de spannende dingen waaraan je werkt, zonder al een volledige onthulling te geven.


Overweeg om een lanceringsdatum of aftelling toe te voegen. Zo weten mensen wanneer ze terug moeten komen om gebruik te kunnen maken van je aanbod. Daarnaast is het goed om een 'geef me een seintje'-e-mailformulier te plaatsen. Je kunt bezoekers dan een link naar de bestemmingspagina sturen zodra je nieuwe website is gelanceerd. Bovendien zorgt het hebben van een relevante e-maillijst ervoor dat je je kunt voorbereiden op het succes voor toekomstige marketingcampagnes.


09. Product landingspagina

In dit landingspagina voorbeeld staat het product dat je aanbiedt centraal. Op de meeste startpagina's van websites kunnen bezoekers navigeren en verschillende producten en aanbiedingen verkennen. Maar wat nu als je wilt dat gebruikers één specifiek product zien wanneer ze op je domein terechtkomen? Je moet dan een landingspagina maken waarop je product duidelijk wordt gepromoot.


Dit paginatype wordt veel toegepast in de detailhandel en technologie. Het geeft een volledig overzicht van het product, hoe het werkt, welke functies het heeft en welke problemen het oplost.


Om te beslissen voor welke product(en) je een product landingspagina's wilt maken, raden we aan je website analyses te bekijken. Zo kun je zien welke van je producten het meest worden bekeken. Wat het design van de pagina betreft; voeg vooral veel afbeeldingen en rich-media toe aan je product landingspagina. Zoals ze namelijk zeggen; een foto zegt meer dan duizend woorden...


10. Landingspagina voor evenementen

Tegenwoordig hebben we tijd te kort en moeten we op tientallen plaatsen tegelijk zijn. Daarom willen mensen graag alle in's en out's weten wanneer je een evenement, conferentie of bijeenkomst organiseert. Waarom is het bijvoorbeeld nuttig voor hen om aanwezig te zijn? Dit is waar de landingspagina voor evenementen om de hoek komt kijken. Met alle relevante details en informatie, evenals een registratieformulier. Je kunt dit doen met behulp van online planningssoftware.


Als je een landingspagina voor evenementen gebruikt, kun je overwegen om af te tellen naar de datum van het evenement. En bovendien om video's of foto's op te nemen van eerdere evenementen die je hebt georganiseerd. Door dit te doen geef je mensen een voorproefje van het evenement dat gaat komen. Zelfs kun je een gevoel van FOMO (fear of missing out) creëren.Hoe kies je het beste type landingspagina voor jouw bedrijf?

Je hebt nu de meest belangrijke soorten landingspagina's bekeken en de nodige inspiratie opgedaan. Maar welk landingspagina voorbeeld past nu het beste bij jouw specifieke bedrijf? Om het juiste type te kiezen, moet je jezelf de volgende vragen stellen:


Welke doelen wil ik bereiken?
Wil ik nieuwsbriefabonnees, verkoop- of evenementaanmeldingen promoten?
Wie is mijn publiek en waar bev