top of page
Zoeken

Tips en ideeën om je eigen online bedrijf te starten.

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022



Het idee om een online business te starten klinkt voor velen als muziek in de oren. Het biedt namelijk een hoop financiële, én professionele vrijheid. De voordelen van je eigen online bedrijf beginnen zijn onder andere dat je kunt focussen op datgene waar je expertise ligt en dat je overal ter wereld kunt werken. Bovendien stelt een online business je in staat om zelf je uren in te delen. Klinkt goed toch?


Tegenwoordig zijn er tal van online tools om effectief een website te maken, die voldoet aan bijna elk ondernemingsdoel dat je wilt bereiken. Deze stapsgewijze handleiding geeft je inzicht in de vraag: "Hoe start ik een online bedrijf?", en helpt je bij het succesvol lanceren van je nieuwe onderneming!


Een online bedrijf starten; zo doe je dat

  1. Bepaal je nichemarkt

  2. Kies een bedrijfsnaam

  3. Schrijf een ondernemingsplan

  4. Beoordeel je idee

  5. Bouw een professionele website

  6. Promoot je merk


01. Bepaal je nichemarkt


Je eigen online bedrijf beginnen start met het bepalen van je nichemarkt, oftewel je niche. Dit betekend in feite dat je je doelgroep beperkt, zodat je een bedrijf kunt starten dat optimaal aan de behoeften of vragen van bepaalde klanten voldoet. Dit vereist echter wel een grondig marktonderzoek. Ook zul je jezelf een aantal belangrijke vragen moeten stellen. Marktonderzoek is het verzamelen van informatie over je doelgroep, om te bepalen hoe succesvol je aanbod zou zijn bij dat specifieke publiek. Gelukkig is marktonderzoek tegenwoordig vrij gemakkelijk. Je hebt namelijk gratis online toegang tot zowel openbare als commerciële bronnen, zoals uitgebreide marktrapporten. Wil je bijvoorbeeld producten voor huisdieren gaan verkopen? Dan kun je rapporten raadplegen die gaan over de gemiddelde gezinsuitgaven voor huisdieren; evenals andere consumententrends. Een andere optie is om een vergoeding te betalen voor toegang tot consumentendata door particuliere onderzoeksbureaus.


Hoe kies je jouw specifieke niche


Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je specifieke niche. Biedt je bedrijfsidee iets nieuws? Helpt het een probleem voor potentiële klanten op te lossen? En hoe verschilt jouw idee van die van je concurrenten? Daarnaast wil je ook het aanbod van je concurrenten verkennen door hun websites te bezoeken. Op die manier kun je zien wat ze wel of niet aanbieden, om zo je eigen strategie te verbeteren. Let op de marketingstrategie die ze gebruiken, hun merkbenadering, en alle andere aspecten die je eigen opkomende bedrijf zouden kunnen helpen. Het is een aanrader om een SWOT-analyse uit te voeren. Je kunt met dit model sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van elke concurrent op te schrijven.


02. Kies een bedrijfsnaam


Het beslissen over een bedrijfsnaam en een bijpassende domeinnaam die bij je website past, is essentieel voor het creëren van een sterke merkidentiteit voor je online bedrijf. Houd bij het bedenken van een bedrijfsnaam altijd rekening met de volgende belangrijke punten:

  • Maak het gedenkwaardig: je bedrijfsnaam, vaak in combinatie met de domeinnaam (het adres van je online website), moet gemakkelijk te vinden en te onthouden zijn. Streef ernaar dat het tegelijkertijd beschrijvend én beknopt is.

  • Controleer de beschikbaarheid: zorg ervoor dat je bedrijfsnaam beschikbaar is voor gebruik. In sommige gevallen zijn er bedrijven die een handelsmerk voor hun naam hebben geregistreerd, waardoor ze wettelijk beschermd zijn. Je kunt in de database met geregistreerde handelsmerken zoeken om de beschikbaarheid van je naam te controleren. Zoek voor niet-geregistreerde bedrijfsnamen snel op internet, of controleer social media om erachter te komen of je naam al in gebruik is.

  • Zorg dat de naam je merk weerspiegelt: tijdens de marktonderzoek fase kom je er achter waar je bedrijf precies voor staat, wat je waarden zijn en wat je het publiek mee wilt geven. Dit zijn kerncomponenten voor het opbouwen van een merk; de persoonlijkheid van je bedrijf. Als een bedrijf een naam krijgt, krijgt het net als wij ook een identiteit waarmee het zich van anderen kan onderscheiden. Een krachtige bedrijfsnaam representeert het gevoel van je merk, door precies die essentie weer te geven van waar je bedrijf om draait. Vind je het lastig om een goede bedrijfsnaam te bedenken? Maak dan gebruik van een online bedrijfsnaamgenerator. Deze kan je gratis een aantal unieke ideeën voorstellen.


03. Schrijf een ondernemingsplan


Je kunt geen online business starten, zonder het maken van een ondernemingsplan (bedrijfsplan). Deze stelt je namelijk in staat om te bedenken hoe je jouw idee kunt structureren, uitvoeren en beheren.


Een businessplan is simpel gezegd een geschreven document, dat verschillende doelen dient. Zoals het organiseren van het proces, het uitzoeken van financiën en het helpen bij het stellen van zakelijke doelen. Met de juiste ondernemingsplan template, blijf je gefocust en op schema. Er zijn een paar belangrijke elementen om op te nemen in je businessplan:

  • Samenvatting: hierin vermeld je de belangrijkste informatie uit je businessplan. De samenvatting is bedoeld om de lezer een indruk te geven van je bedrijf. Houdt bij het schrijven rekening met het feit dat dit deel als eerste zal worden beoordeeld door anderen (zoals relevante belanghebbenden). De samenvatting moet een algemeen overzicht van je bedrijfsidee geven.

  • Marktanalyse: je hebt in eerdere stappen van je online bedrijf starten al onderzoek gedaan naar je concurrenten en de branche. Schrijf deze nu op in een formeel document. Concentreer je vooral op het beantwoorden van vragen als "Wie zijn mijn concurrenten?", en "Hoe ziet mijn markt eruit?".

  • Financiële projecties: het kan zijn dat je een eigen online bedrijf wilde beginnen vanwege de lage opstartkosten. En of je tot nu toe wel of geen of investeringen hebt gedaan; je wilt natuurlijk graag weten hoe lang je moet wachten om eindelijk winst te maken. Dit gedeelte is bedoeld om hier achter te komen. Je duikt namelijk wat dieper in toekomstige, financiële doelen.


04. Beoordeel je idee


Wil jij ook je online business starten? Dan zul je eerst een aantal eerste stappen moeten ondernemen voordat je het bedrijfsidee definitief maakt. Je kunt een eenvoudige testoplossing uitvoeren genaamd 'Minimum Viable Product', om je idee te beoordelen voordat je er verder in investeert. MVP is bedoeld om een ​​bedrijfsidee vroeg in de productontwikkelingscyclus te helpen versterken, en 'Early-Adopter' klanten aan te trekken. Dit zijn mensen die een product of dienst aanschaffen, waarvan de kwaliteit of meerwaarde nog niet is bewezen. Er zijn verschillende manieren om je MVP te testen:

  • Maak een landingspagina: dit is één webpagina die is gewijd aan één doel: conversie. Een landingspagina is een goede manier om een ​​zakelijk idee uit te proberen, omdat bezoekers alleen je aanbieding hoeven te overwegen. De investering is laag, wat top is voor bedrijven die net zijn begonnen. Het maken van een landingspagina is gemakkelijk. Gebruik uitnodigende teksten en overweeg om een strategische call-to-action te gebruiken, die bezoekers aanmoedigt om initiatief te nemen. Je CTA kan alles omvatten; van het vooraf bestellen van een product, tot het boeken van een sessie, en het downloaden van content in ruil voor een e-mailadres. De CTA is in feite afhankelijk van het doel van je website. Deel je landingspagina op forums, social media en andere plekken, waar je verbonden bent met je doelgroep. Door al een landingspagina te lanceren voordat je jouw online bedrijf gaat beginnen, krijg je een goed beeld van online activiteiten en de betrokkenheid van bezoekers. Test en optimaliseer je landingspagina bovendien met behulp van website analysetools, waarbij je naar verschillende statistieken kijkt. Bijvoorbeeld naar het bouncepercentage van de pagina (hoeveel mensen je website meteen verlaten), het percentage bezoekers dat interactie heeft met de website, of de meest gebruikte knoppen en secties.

  • Start een crowdfunding campagne: het online geld ophalen via een bepaalde groep mensen, is een goede indicatie om te bepalen of je doelgroep tevreden is met wat je aanbiedt. Ze zijn immers wel of niet bereid om er geld in te steken. Op Crowdaboutnow en Ikgastarten vind je voorbeelden van goede crowdfunding platforms waar je deze consumentenbelangen kunt volgen. Als je je product internationaal wilt opstarten zijn Kickstarter en Indigogo een goede plek om te beginnen. Klanten werven voordat je daadwerkelijk geld uitgeeft om je online bedrijf te beginnen, is een effectieve manier om goedkeuring te krijgen tijdens de vroege stadia van je business. Stel allereerst een doel in voor je campagne om erachter te komen of je idee daadwerkelijk goed is. Zorg er bovendien voor dat het een SMART-doel is; dus specifiek, meetbaar, actueel, relevant en tijdgebonden. Op deze manier heb je duidelijk een eindresultaat voor ogen. Heb je dit doel bereikt? Dan werkt je aanpak. Zo niet; geen zorgen! Stuur je strategie dan gewoon bij.

  • Vraag feedback aan mensen: voer gebruikersinterviews uit door contact op te nemen met mensen die tot je doelgroep behoren. Dit kunnen familieleden, vrienden, kennissen, of community-leden zijn. Het is handig om hen onder andere de samenvatting van je bedrijfsplan te laten zien voor feedback.


05. Bouw een professionele website


Het team van By Marko helpt jouw bij het bouwen van een professionele website; zij zorgen er altijd voor dat deze ook mobielvriendelijk is. Op deze manier krijgen bezoekers de beste gebruikerservaring, ongeacht de schermgrootte en het apparaat.


Het hebben van een online aanwezigheid is essentieel voor elk succesvol bedrijf. Sterker nog: als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je professionele website als een 'one-stop-source' draait, voor al je specialisaties. Dat betekend dat je klanten op één plek alles kunnen vinden en krijgen wat ze willen.


Belangrijk om mee te nemen in je professionele website:

  • Een krachtig websitedesign: design is dé manier om je merk uit te drukken en je ideeën over te brengen op anderen. By Marko zorgt voor een pakkend webdesign om het verhaal van je bedrijf met de wereld te delen. Door onder andere een duidelijke informatie hiërarchie te hebben kunnen kijkers zich meteen richten op het belangrijkste onderdeel. Het webdesign kan rechtstreeks van invloed zijn op de prestaties van je website. Laat een sterk logo ontwerpen om het merk van je website een boost te geven en je bedrijf te laten opvallen. By Marko zorgt voor een vloeiende websitenavigatie, zodat de gebruikerservaring wordt verbeterd Het kiezen van een weloverwogen kleurenschema als het vinden van het perfecte lettertypen voor je website is een belangrijk design-aspect. Het lettertype zal de Tone of Voice van je merk namelijk versterken; of deze nu speels, formeel of uitdagend is. Het team van By Marko voegt daarnaast de juiste visuele content toe; van fotografie tot video's en illustraties. Je informatie wordt dan niet zomaar overgebracht, maar op een creatieve manier.

  • Content van hoge kwaliteit: schrijf boeiende content op je, die zich puur richt op je publiek en de waarde die je hen kunt bieden. In dit stadium is het belangrijk dat je je doelgroep écht kent; waar komen ze vandaan? En wat zijn hun interesses? Bevestig je geloofwaardigheid als kenner in je branche bovendien door een recensie pagina toe te voegen, of een blog te schrijven. Recensie (of feedback), is een verklaring van een klant over zijn positieve ervaring met een product, dienst of bedrijf. Je kunt hiermee een goede reputatie voor je bedrijf opbouwen, en het vertrouwen van ander potentiële klanten winnen. Vestig de aandacht op klantrecensies en deel je kennis en expertise.

  • Keywords opnemen: het toevoegen van veelgebruikte zoekwoorden in je content, is belangrijk voor je SEO-strategie. SEO (of zoekmachineoptimalisatie), is het proces van het optimaliseren van websites, om hun positie in zoekmachines (zoals Google of Bing) te verbeteren. Door keyword research te doen kun je veelgebruikte termen op basis van je doelgroep identificeren. Je krijgt hierdoor een goed inzicht in welke vragen je publiek heeft, of welke problemen ze hebben. De voordelen van een zoekwoordenonderzoek zijn onder andere het vinden van relevante woorden en termen, die in je online content kunnen worden opgenomen. Hierdoor worden je webpagina's geoptimaliseerd. By Marko voegt de verkregen zoekwoorden toe aan alle aspecten van je webcontent. Dus niet alleen in de geschreven content zelf, maar ook in de Alt-tekst voor je afbeeldingen, en de metabeschrijving van je website.

  • Functies toevoegen: afhankelijk van je product of dienst, wil je de juiste functies bieden om je doelgroep aan te spreken. Laat je een website bouwen met Wix? Dan vind je hier verschillende handige tools voor elke zakelijke behoefte. Wix Bookings bijvoorbeeld, is een online planningsplatform. Hier kunnen bedrijfseigenaren sessies hosten, diensten beheren, afspraken maken, etc. Als je een eCommerce bedrijf wilt opbouwen, is het Wix eCommerce platform bovendien handig bij het opzetten van een online webshop. Deze functie biedt alles aan; van product- en winkelwagenpagina's, tot veilige betalingsoplossingen. Verder kun je een virtueel telefoonnummer voor je bedrijf aanvragen. Dit helpt je om op een professionele manier om te gaan met zakelijke omroepen. Koppel gewoon je nieuwe bedrijfsnummer aan je huidige mobiele telefoon met je klanten en een speciale lijn op hetzelfde apparaat! Heeft je bedrijf het potentieel om klanten van over de hele wereld aan te trekken? Dan is het een must om een meertalige website te bouwen, zodat alle bezoekers in hun eigen taal worden aangesproken.


06. Promoot je merk


Het motto "If you build it, they will come", heeft misschien gewerkt voor het personage van Kevin Costner in Field of Dreams. Maar in werkelijkheid gaat dit niet helemaal op wanneer je een nieuwe, online business gaat starten. Je moet namelijk altijd vooruit plannen en beslissen over de beste marketingstrategie voor je merk en je publiek. En daar is het promoten van je bedrijf ook een belangrijke factor van. Achteroverleunen is er helaas niet bij in de beginfase...


Een paar goede strategieën om je bedrijf te promoten zijn:


  • E-mailmarketing: dit is een must wanneer je een online bedrijf gaat beginnen. E-mailmarketing is een effectieve manier om je publiek te bereiken, en alle interessante dingen die je doet te delen. Je kunt onder andere e-mailcampagnes maken en verzenden. Denk aan nieuwsbrieven, uitverkoopacties en product-updates die er top uitzien op alle apparaten. Zij moeten inzetbaar zijn voor een breed scala aan posts. E-mailmarketing kan ook de algehele betrokkenheid van gebruikers bij je merk verbeteren, en bovendien meer bezoekers naar je website leiden.

  • Optimaliseren voor SEO: ga jij ook je eigen online bedrijf beginnen? Dan is SEO (zoals je waarschijnlijk al weet), de key tot meer bezoekers naar je website. SEO heeft het potentieel om je merk in de schijnwerpers te zetten. Het is een digitale marketingstrategie, die door alle soorten online bedrijven wordt gebruikt. On-page-SEO is een van de drie manieren om de positie van je website in zoekmachines te verbeteren. Samen met de keywords uit je onderzoek, kun je deze termen op natuurlijke wijze toevoegen aan je content. Het doel hiervan is om je website een enorme boost te geven in de resultaten van zoekmachines. By Marko helpt je graag verder met het optimaliseren van de vindbaarheid van je website.

  • Marketing voor social media: dit helpt je ​​bedrijf om snel bekendheid te krijgen, en groepen van verschillende mensen over de hele wereld te bereiken. De kosten hiervan zijn bovendien nihil. Of het nu Facebook, LinkedIn, Instagram of iets anders is; post altijd krachtige, boeiende content over je bedrijf. De beste marketingstrategieën voor social media zijn onder andere het regelmatig posten van berichten, het toevoegen van hashtags en emoji's, livestreaming, en alle vormen van directe interacties met je volgers.


Tot slot


Wil je een online bedrijf starten? Ga vandaag nog aan de slag door te brainstormen over geweldige bedrijfsideeën. Je eigen online business starten begint bij jezelf. Succes!


Heb je hulp nodig bij ontwerpen en realiseren van jouw professionele website, identiteit, webshop, SEO, E-mailmarketing of social media neem dan contact op met By Marko. Onze experts helpen je graag verder.




Bron: Marijne Verhoef I Wix.com

bottom of page