top of page
Zoeken

Welkom in de wereld van de NFT.


Terwijl Kevin McCoy in 2014 zijn eerste non-fungible token (NFT) creëerde, explodeerde het medium in 2021 echt onder kunstenaars. Het afgelopen jaar hebben NFT's een enorme boost gekregen. We hebben gevestigde en opkomende artiesten gezien, grote merken en beroemdheden en prestigieuze kunstinstellingen zoals Christies en ArtNet die meedoen aan de 'hype' van NFT's.


In dit artikel hebben we het over de basisprincipes van NFT, de voordelen en de valkuilen bij het toepassen van blockchain -technologie. Bovendien bespreken we hoe je je eigen NFT kunt maken en deze op een marktplaats kunt plaatsen.


• Wat zijn NFT's?

• Hoe je je eigen NFT kunt maken en verkopen

• Zijn NFT's de hype waard?Wat zijn NFT's?

Digitale kunst is niet nieuw - zelfs gevestigde kunstenaars omarmen digitale media, zoals schilder David Hockney, die op 84-jarige leeftijd vaak digitaal werk op een iPad maakt . Maar hoewel er vele manieren zijn om deze digitale werken weer te geven, is er geen manier om hun oorspronkelijke waarde vast te stellen.


Als het gaat om een ​​fysiek kunstwerk, wordt authenticiteit (en marktwaarde) bevestigd door zorgvuldige observatie en kennis. Dit is moeilijk te doen met een eenvoudig digitaal bestand. Een JPG kan bijvoorbeeld in opdracht worden gemaakt en worden verkocht, maar zodra het het eigendom van de maker verlaat, is er geen onderscheidende factor om het origineel van de kopie te onderscheiden. Het kan eenvoudig opnieuw worden gedownload, gekopieerd en geplakt en worden uitgewisseld.


Voer NFT's in die de transparante authenticatie - en dus het genereren van inkomsten - van digitale bestanden mogelijk maken. Een NFT is een unieke digitale eenheid van gegevens waarvan de locatie is opgeslagen op een blockchain. In termen van een leek, als je digitale kunst hebt die een NFT is, wordt deze gebrandmerkt met code die de locatie ervan op een blockchain verifieert. Hoewel NFT's een willekeurig aantal formulieren kunnen bevatten, worden ze tegenwoordig meestal geassocieerd met afbeeldings-, audio- en videobestanden.


Waarom trekken NFT's kunstenaars en verzamelaars aan?


Aangezien de authentieke locatie van een NFT is opgeslagen op een blockchain, is er geen twijfel over de waarde ervan, of wie de eigenaar is. Non-fungible betekent niet-uitwisselbaar, en elke geslagen NFT is authentiek en zal nooit aantoonbaar worden gedupliceerd.


Natuurlijk kun je elk bestand dat je wilt kopiëren (zelfs als het een NFT is), maar slechts één persoon kan eigenaar zijn van de locatie van de NFT. Een afbeelding downloaden zonder de NFT te kopen is als het kopen van een afdruk van de Mona Lisa in een museumwinkel: je zult genieten van de imitatie, maar je kunt er geen eigendom van claimen.


Met NFT's kunnen we het eigendom van een origineel digitaal kunstwerk lokaliseren en het een waarneembare waarde geven. Deze kruising van eigendomsbewijs met intelligente computerprocessen heeft veel verzamelaars aangemoedigd om zich tot de NFT-markt te wenden en heeft veel freelance artiesten geïnspireerd om daar te creëren.

Hoe maak je je eigen NFT?


NFT's zijn nieuw en dynamisch. Ik adviseer je om vooraf onderzoek te doen en op de hoogte te blijven van veranderingen in de sector als je ervoor kiest om je eigen NFT's te maken en te verkopen. Hieronder een aantal stappen die je kunt doorlopen.


 1. Een digitale portemonnee instellen

 2. Cryptovaluta toevoegen

 3. Kies een marktplaats

 4. Verbind je digitale portemonnee

 5. Digitale illustraties uploaden

 6. Zet je artikel op marktplaats

 7. Selecteer muntsoort

 8. Voeg een naam, beschrijving en royalty's toe

 9. Teken en deel

 10. Maak een portfolio voor uw NFT's


01. Stel een digitale portemonnee in


Voordat je een NFT maakt, moet je jouw blockchain-fundamenten instellen. Dit omvat het hebben van een digitale portemonnee om cryptocurrencies op te slaan.


Een digitale portemonnee is een softwaresysteem dat kan worden gebruikt om transacties binnen de NFT-markt af te ronden. Digitale portemonnees slaan valuta's (inclusief crypto-activa), NFT's en betalingsinformatie veilig op, waardoor snelle, zorgeloze online aankopen mogelijk zijn.


Om een ​​digitale portemonnee te maken, moet je een digitale portemonnee-app installeren ( Coinbase en Metamask zijn twee van de meest populaire voor NFT's).


Je meldt jezelf aan met een e-mailaccount en ontvangt een geheime herstelzin. Jouw digitale portemonnee-software zal je nooit helpen deze superveilige zin van twaalf woorden te herstellen, dus noteer het, sla het op in een veilige app voor het opslaan van wachtwoorden, vergrendel het in een kluis, enz. - zorg ervoor dat je het niet kwijtraakt.

02. Voeg cryptovaluta toe


Contant geld en kaarten zijn niet goed in de NFT-marktplaats. In plaats daarvan gebruikt je cryptocurrencies - de veilige, gedecentraliseerde betalingsvorm op basis van blockchain-technologie - om NFT's te kopen, te minten en te verkopen. De primaire cryptocurrency die binnen de NFT-markt wordt uitgewisseld, is Ethereum (ETH), die rechtstreeks op Metamask kan worden gekocht.


03. Kies een marktplaats


Toegang krijgen tot NFT's betekent het kiezen van de juiste marktplaats om jouw NFT te verkopen. Populaire marktplaatsen zijn onder meer Rarible en OpenSea, maar freelance artiesten kunnen profiteren van een van de tientallen beschikbare platforms.

Beide bovengenoemde marktplaatsen bieden 'lazy minting', een goede opzet voor nieuwsgierige beginners waarmee gebruikers de muntprijs kunnen doorberekenen aan de koper. Als je besluit de markt te betreden, moet je eenmalige initialisatiekosten betalen (die variëren tussen $ 30 en $ 400). Wanneer je verkoopt, zal de markt waarschijnlijk ook een percentage nemen (meestal ~2,5%).


04. Verbind je digitale portemonnee


Om je aan te melden bij de door jouw geselecteerde marktplaats, moet je jouw digitale portemonnee verbinden. Eenmaal verbonden, wordt je naar jouw Marketplace-dashboard geleid waar je NFT-collecties kunt verkennen en vooral kunt maken.


05. Upload digitale illustraties


Zodra je op die knop "maken" klikt, treed je binnen in de digitale kunstwereld. Van daaruit kiest je de blockchain-valuta die je wilt gebruiken om jouw NFT te minten en beslis je of je een enkele of meerdere kopieën wilt maken. Ten slotte kun je jouw geselecteerde bestand uploaden.


06. Zet je artikel op marktplaats


Voordat je jouw digitale bestand omzet in een verkoopbare NFT (een proces dat bekend staat als minting), moet je een aantal voorlopige beslissingen nemen:


 • Kies een prijs: Om jouw NFT rechtstreeks op de marktplaats te plaatsen, kun je ervoor kiezen om een ​​vaste prijs in te stellen, gebruikers toe te staan ​​te bieden of een getimede veiling op te zetten. Houd bij het bepalen van de prijs rekening met de wisselkoers van USD naar ETH.

 • Voeg extra inhoud toe om na aankoop te ontgrendelen: hoewel dit niet verplicht is, kiezen veel artiesten ervoor om hun verzamelaar na aankoop een volledige afbeelding in hoge resolutie van kunstwerken of extra materiaal te sturen.

 • Kies een collectie: als je van plan bent meer illustratiebestanden aan deze serie toe te voegen, overweeg dan om een ​​eigen collectie te maken om te beheren. Blijf anders bij de standaardverzameling van uw marktplaats.

07. Selecteer het type munt


Op dit punt is het tijd om je NFT te 'munten' of te authenticeren. Je moet ofwel een vergoeding betalen - de kosten die u de Ethereum-blockchain betaalt om het creatieproces te voltooien - of luie munt. Als je ervoor kiest om het proces te voltooien, weet dan dat de prijzen fluctueren, afhankelijk van de markt.

08. Voeg een naam, beschrijving en royalty's toe


Geen enkel kunstwerk is compleet zonder een titel. Voeg een naam en beschrijving toe aan je NFT zodat verzamelaars deze officieel op de markt kunnen zien.


Nadat je jouw NFT heeft gemunt, kunt je doorlopende royalty's aan je NFT koppelen (tot 50%). Dit voordeel van het maken en verkopen van NFT's betekent dat elke transactie wordt vastgelegd op een blockchain, en makers kunnen niet alleen hun verkoopgeschiedenis bijhouden, maar ook worden gecompenseerd elke keer dat het wordt verkocht.


09. Teken en deel


Zodra je de details hebt uitgewerkt, is jouw NFT klaar om op de markt te worden gebracht. Nadat het digitale bestand is geüpload, keur je de transactie goed met je digitale portemonnee. Afhankelijk van jouw platform moet je mogelijk initialisatiekosten betalen.


10. Maak een portfolio om je NFT's te presenteren


Hoewel je kunt vertrouwen op de natuurlijke hype van de NFT-marktplaatsen om interesse voor jouw werk te genereren, zijn er meer strategische manieren om aandacht te trekken en je kunst online te verkopen. Een populaire methode is bijvoorbeeld het maken van een online portfolio om uw werk te laten zien.Zijn NFT's de hype waard?


Het is duidelijk dat het toegankelijke karakter van NFT's een leegte in de creatieve wereld heeft opgevuld. Door een gemakkelijke, veilige en gedecentraliseerde markt voor de verkoop van unieke digitale verzamelobjecten te bevorderen, kunnen kunstenaars ontdekken dat de toekomst van NFT's een kans biedt om op nieuwe manieren te profiteren van hun talenten.


Dat gezegd hebbende, laten we enkele relevante voor- en nadelen van dit unieke fenomeen ontdekken:


De voordelen


NFT's vertonen een verhoogde marktwaarde


Behalve dat het in 2021 tot " woord van het jaar " werd uitgeroepen, explodeerde de NFT-markt van een waarde van $ 100 miljoen in 2020 naar $ 40 + miljard in 2021 . Enkele van de duurste individuele NFT-verkopen bedroegen $ 30 miljoen.


Hoe veelbelovend deze cijfers ook klinken, niemand kan voorspellen hoe de toekomstige vraag deze onvolwassen markt zal beïnvloeden.

Kunstenaars worden geïnspireerd door verhoogde creativiteit en samenwerking


Er is een sterke dynamiek van innovatie om de bewondering voor NFT's te ondersteunen. Creators lopen uiteen van gamers, artiesten, beroemdheden, grote merken en meer - allemaal die een verfrissende benadering van het digitale medium bieden.


Kunstenaars en creatievelingen kunnen deze kans aangrijpen om te creëren tegenover een eindeloos scala aan onderwerpen en formaten. De diversiteit die op de NFT-markt tot leven wordt gebracht, biedt een uniek potentieel: van foto's en unieke illustraties tot GIF's en Tweets.


Omdat veel grote merken samenwerken met ontwerpers, kunnen we zien dat kleinere merken dit voorbeeld volgen. Dit opent ook de deuren voor grafisch ontwerpers, illustratoren en digitale kunstenaars om kansen te zoeken voor het creëren van op maat gemaakte merkmiddelen die in originele NFT's worden geslagen.


De NFT-marktplaats kan helpen nieuwe doelgroepen te bereiken


In zowel fysieke als digitale kunstmarkten is het ontwikkelen van een professioneel netwerk een onmisbaar onderdeel van het werk. Van critici, galeriehouders en verzamelaars tot jouw publiek: het kost tijd om deze entourage van kunstenthousiastelingen op te bouwen om jouw werk te ondersteunen. Zeker aan de basis van een carrière is dit net zo belangrijk als sales.


Door NFT's op een marktplaats te krijgen, kan de interesse worden gewekt van verzamelaars die jouw werk anders niet zouden zien. Zelfs als je niet verkoopt, zal het toevoegen van verzamelingen NFT's aan je portfolio en sociale media-accounts mensen laten zien dat je de vinger aan de pols hebt van de trending kunstwereld.


De valkuilen


De meeste platforms hebben fluctuerende gaskosten


Elke transactie op een blockchain zoals Etherum vereist kosten die drastisch fluctueren. Dit kan veel makers verrassen die denken dat ze zonder kosten de markt kunnen betreden. Hoewel je op veel platforms vergoedingen kunt doorberekenen aan de koper, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.


De NFT-markt is niet statisch


Ondanks wat je misschien hebt gehoord, verwacht niet dat verzamelaars in de toekomst zullen toestromen en investeren in je NFT's. Hoewel de cijfers van de markt indrukwekkend zijn, is deze nog steeds volatiel en onvolwassen. Dit maakt het moeilijk om te vertrouwen op het verhandelen van NFT's voor winst, en maakt dat veel verzamelaars steeds meer op hun hoede zijn voor hun eigen investeringen.


Er is controverse over de milieueffecten


De meeste NFT-marktplaatsen draaien op de Ethereal-blokketen, wat een behoorlijk substantiële ecologische voetafdruk op het milieu achterlaat. Dat gezegd hebbende, er zijn veel platforms en makers die pleiten voor schone NFT's en er is hoop dat deze zorgen in de nabije toekomst zullen worden aangepakt en opgelost.Bron: Jenna Romano, Wix.com


bottom of page